Често задавани въпроси

Какво е Полиграф?

300px-Computerized PolygraphТерминът "полиграф" буквално означава "много писания". Името се отнася до начина, по който избрани физиологични дейности се записват едновременно. Изследване с полиграф или още популярно като "детектор на лъжата" се употребява в САЩ през последните няколко десетилетия. Полиграфските методиса доказани, че са едни от най-силните, стабилни и полезни научни инструменти в криминалните разследвания и скрининг на персонал. Обикновено се използва в почти всички големи разследвания в напредналите страни, използващи този съдебномедицински инструмент. През последните години все по-често са били използвани полиграфски изследвания в рамките на правителството на Обединеното кралство и в частния сектор, за сексуално насилие, тестване и мониторинг, измами, престъпления, изневяра, проблеми във взаимоотношения и кражби. В днешни дни полиграфският метод се ползва в повече от 56 други страни по света, включително Австралия, Канада, Китай, Япония, Израел, Малайзия, Мексико, Филипините, Румъния, Русия, Сингапур, Южна Корея, Тайван, Южна Африка, Великобритания , Колумбия, Близкия изток, България и др.

На първо място, това не е "детектор на лъжата." Правилното име е "полиграф" - идва от гръцки език "много писания". Изобретателите му никога не твърдяли, че той може да открие лъжи, просто дава множество снимки на емоционални реакции, особено повишаването на сърдечно-кръвно налягане, изпотяване и дишане, които са свързани с лъжата.

Колко точен е Полиграфа?

Американската Полиграфска Агенция (АПА) е събрала над 200 проучвания върху точността на изследването. Резултати от проучванията за полиграфски изследвания се различават в зависимост от редица фактори. За да се постигне висок процент в точността на изследването, то трябва да е направено от квалифицирано лице, с помощта на точната техника. Въпреки че, нито един съдебно-медицински метод не може да гарантира 100% точност, изследванията показват, че квалифицираните лица достигат 98% точност в техните цялостни решения. За да се постигне толкова висок процент точност, изпълнителя, трябва да бъде квалифицирано лице, използващ точно техническо умение.

Какво е контрамярка?

196433Контрамярка е когато действията на лицето, което се изследва, се опита да наруши или победи полиграфа. За да се сведат до минимум контрамерките, е задължително полиграфиста да познава моделите на контрамерките много добре.

 

Би ли повлияло притеснението на изследвания върху резултатите от изследването?

Не. Съвсем нормално е изследваните лица да бъдат нервни, дори те да са настроени да казват истината или не. Полиграфистите търсят отговори в над нормалното повишено ниво на тревожност.

 Ако сте били несправедливо обвинен, полиграфските методи предлагат приятелско безпристрастно решение в научното доказване на истината, за да ви помогне да разкриете истината.